İnancın Zulümle İmtihanı

 

4 Mayıs 2016

Aliya İzzetbegoviç'in yakın çalışma arkadaşı, mütefekkir ve aksiyoner Dr. Fatih Ali Hasaneyn Muhammed Şerif'in Üniversitemizin katkılarıyla tercüme edilen “Drina Köprüsü”, “Şeytan Adası Belene”, “Foça'ya Giden Yol” kitapları ülkemizde yayımlandı.

XX. yüzyıl Balkanlar’ında İslâm’ın serüveninin anlatıldığı 3 kitabın tanıtım programı, Fatih Ali Hasaneyn Muhammed Şerif, Sudan Sinnar Eyaleti Valisi El- daw El Mâhi, Sudan Başkonsolosu Ali Muhammed Ali, Sudan Başkonsolosluğu Ekonomi Müsteşarı Elamin Ebulkasım, Sudanlılar Topluluğu ve Sudan Öğrenci Derneği mensupları; Rektörümüz Prof. Dr. Musa Duman, İslâmi İlimler Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Ahmet Turan Arslan, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. M. Hüsrev Subaşı, öğretim üyeleri ve öğrencilerin katılımıyla Topkapı Yerleşkesi konferans salonunda yapıldı.

Programda konuşan Prof. Dr. Ahmet Turan Arslan, fakülte öğrencilerini Arapçalarını geliştirmek için 2013 yılında Sudan’a gönderdiklerinde Dr. Hasaneyn’in büyük desteğiyle karşılaştıklarını, öğrencilerin Hasaneyn’in 3 kitabını Türkçeye tercüme ederek bu desteği karşılıksız bırakmadıklarını belirtti. Hasaneyn için “zamanımızın bir akıncısı” diyen Arslan, “Hasaneyn, Fatih’in emaneti Bosnalı kardeşlerimizin çektikleri ızdırabı Sudan’da hissetmiş ve Bosna’ya giderek onlar için mücadele etmiştir. Biz de onun canı pahasına gösterdiği mücadelenin Türkiye’de bilinmesi gerektiğini düşündük ve üniversitemizin çabasıyla Türk gençliğine tanıtılması hususunda kitapların basımını üstlendik.” dedi.

Prof. Dr. Duman: “Hasaneyn, Bosnalı Müslümanların Kahramanlarından Biridir”

Müslümanların uzun yıllar hüküm sürdükleri Endülüs’ten uzaklaştırılmaları gibi Balkanlarda Müslümanlara yaşatılan zulmün amacının da ikinci bir Endülüs yaşatmak olduğunu ifade eden Rektör Prof. Dr. Musa Duman “İkinci Endülüs’ün savaş sahnesi Bosna idi. Bosna’da yaşanan, 1914’lerden sonra çok az sayıda kalan Müslüman’ın Balkanlar’dan atılmasının mücadelesiydi. Balkanlarda ikinci bir Endülüs’ün yaşanmamasını sağlayan, Boşnakların ve diğer Müslüman ülkelerin karşı duruşuydu. Kimileri duasıyla kimileri maddi katkısıyla onların yanında yer aldı. Bir de Bosna’ya giderek Müslümanlara yardım eden kahramanlar vardı. İşte bu kahramanlardan biri Dr. Hasaneyn'dir.” dedi. 

Dr. Hasaneyn: “İslâmiyet İçin Var Gücünüzle Çalışın”    

Balkanlar'daki zulme dair tanıklıklarını kaleme aldığı 7 kitabı bulunan Dr. Fatih Ali Hasaneyn Muhammed Şerif, Türkçeye tercüme edilen 3 kitabın içeriğinden bahsederek Hristiyanlar ve komünistlerin Müslümanlar’a yaşattıkları acılara dikkati çekti. Balkanlar'da bulunduğu yılarda, komünist yönetiminin Müslümanları, özelikle Türkleri asimile etme çalışmalarına rağmen Müslümanlar asla asimile olmamıştır diyen Dr. Hasaneyn, bunun sebebi olarak Müslümanların İslâmiyet’e ve medeniyetlerine bağlı olmalarını gösterdi. Dr. Hasaneyn, “Müslümanların direnişine karşı komünistler tarihte başka hiçbir yerde görülmemiş çok büyük etnik temizlik yapmıştır. Drina Nehri, Belene adası ve Foça bu katliamların tanığıdır. 1949 ile1984 yılları arasında 1 milyon Müslüman, komünistler tarafından katledilmiş, 10 milyon Türk asıllı Müslüman tecrit edilmiştir.” dedi.

Afrikalı birkaç arkadaşıyla henüz 20’li yaşlarının başında Bosna’ya giden Dr. Hasaneyn, orada Kuran-ı Kerim’i farklı dillere çevirdiklerini, onlarca okul ve mescit inşa ettiklerini söyleyerek bugünün Türk gençliğine şöyle seslendi: “Bizim zamanımızda hiçbir şey kolay olmadı. Şimdi de olmayacaktır. Gençler, İslâmiyet’i bir adım öteye götürmek içi var güçleriyle çalışmak zorundadır. Unutulmamalıdır ki Avrupalılar, oradaki Müslümanları Afrika’ya, Pakistan’a, Türkiye’ye göndermeye çalışırken Allah’ın izniyle Avrupa’nın göbeğinde Müslüman bir Bosna Devleti kurulmuştur.”