FSMVÜ ile Mekke Ümmül.Kura Ünv. Arasında Akademik,Kültürel İşbirliği Anlaşması İmzalandı

Umm el-Qura Üniversitesi Rektörü Dr. Bekri b. Ma’tuq Assas liderliğinde, Rektör Yardımcısı Dr. Nabell Koshak, Arapça Dil Fakültesi Dekanı Prof. DR. Salih Zehrani, Yabancılara Arap Dili Enstitüsü Dekanı Dr. Adil Banaaime’den oluşan öğretim heyeti, Türkiye Cumhuriyeti Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’ne ziyaretleri esnasında Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Hikmet Özdemir, Rektör Prof. Dr. Musa Duman ile resmi ziyarette bulundular. 3 gün süren ziyaretin hedefi, Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi ve diğer Türk üniversiteleriyle iş birliğini kuvvetlendirmek ve ilmi gelişmelere imza atan  akademik anlaşmalar yapmaktır.

Bu ziyaret esnasında Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi ile iyi niyet sözleşmesi imzalanmıştır. Bu sözleşme; iki üniversite arası öğenci değişimini, yaz kurslarını, ortak ilmi araştırmaları, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerine öğretim üyeleri gönderme ve karşılıklı tecrübe ve birikimlerin paylaşılması için ortak atölye çalışmalarını kapsamaktadır.

Heyet, Topkapı Yerleşkesi’ndeki Umm elQura üniversitesi yaz kursu fotoğraf sergisini gezmiş ve heyet için düzenlenen hoş geldin programına katılmıştır. Program, Kuranı Kerimden ayetler okunarak başlamıştır. Yaz kursuna katılan öğrencilerin konuşmalarında Umm elQura Üniversitesin yaz kursuyla ilgili öğrencilerin teşekkürlerini ve  takdirlerini dile getirmişlerdir. Arapça eğitiminde Krallığın kendilerine ve bütün Müslüman ülkelere gösterdiği yakın ilgisinden ve dini ve Arapça derslerdeki yüksek eğitim kalitesinden oldukça memnun kaldıklarını da konuşmalarında ifade ederek heyeti selamlamışlardır. Daha sonra İslami İlimler Fakültesi Dekanı Ahmet Turan Arslan kürsüye çıkarak, heyetin ziyaretinden duydukları memnuniyeti, bu ziyaretin iki taraf arasındaki akademik işbirliğini güçlendirdiğini, Umm elQura Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, İslami İlimler ve Arap Dili Enstitüsünün ilmi olarak üniversiteye büyük katkılarda bulunduğunu ifade etmişlerdir.

Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Duman, Umm elQura Üniversitesi Rektörü ve beraberindeki heyete şükran ve takdirlerini ilettikten sonra, iki üniversite arasındaki akademik işbirliğinin ve öğrenci değişiminin her iki üniversiteye sağladığı faydalardan ve iki üniversite arasında gerçekleşen ilmi ve akademik çalışmalara olan olumlu etkisine değindi. 

Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Hikmet Özdemir, gerçekleşen bu ziyaretin Suudi Arabistan ve Türkiye arasındaki ilişkilerin derinliğini yansıttığını ve her iki üniversitenin akademik alanda gösterdiği ilerlemeye ve Umm elQura Üniversitesi’nin akademik ve ilmi açıdan kendileri için önemine ve bu üniversitenin dini ve Arapça eğitimindeki eşsiz rolüne değinmiştir. Daha sonra heyet, Umm elQura Üniversitesi’nin faaliyetleri, fakülteleri, programları ve akademik hedefleri hakkında Fatih S.M.Üniversitesinin kendileri için hazırladığı sinevizyon gösterisini izlemiştir.

Umm elQura Üniversitesi Rektörü Dr. Bekri Assas söz alarak, F.S.M.Üniversitesi’nin heyete göstermiş olduğu misafirperverlik ve karşılama merasiminden duydukları memnuniyete ve bu ziyaretin iki üniversite arasındaki ilmi faaliyetleri ve anlaşmaları güçlendireceğine dikkatleri çekmiştir. Üç gün sürecek olan ziyaretler, Türkiye’deki birçok üniversiteyi kapsayacak olup, ilmi ve akademik araştırmalarda işbirliğini hedeflemektedir. Ayrıca, Türkiye üniversitelerindeki değişik uzmanlıklar hakkında bilgi edinmek, öğrenci değişimi hakkındaki gelişmeleri takip etmek ve Arapça eğitiminde karşılıklı tecrübeleri paylaşmaya büyük katkıda bulunacak olan bu ziyaret, Suudi Arabistan Yüksek Öğretim Başkanının yakından takip ettiği bir program olup, Umm elQura üniversitesi ve diğer uluslararası üniversiteler arasındaki ortak çalışma ve faaliyetleri destekleyici etkisinin olmasından öte yüksek eğitim açısından akademik gelişime olumlu katkılarda bulunarak üniversitenin kalkınmasına yol açmaktadır. Şüphesiz, bu kalkınma ve gelişim Kral Abdullah b. Abdulaziz Suud ve  Veliahdi’nin sayelerinde gerçekleşmektedir.

F.S.M. Vakıf Üniversitesi’nin eğitim ve öğretim alanında gelişen teknolojiden yararlandığına da dikkatleri çeken Umm elQura rektörü, bu gelişimde F.S.M. Vakıf Üniversitesi kurucu kadrosunun ve öğretim görevlilerinin büyük katkısı olduğunun altını çizmiş ve kendilerine duacı olduğunu belirterek karşılıklı hediye takdiminde bulunulmuştur.