İslam’da Bağımlılıkla Mücadele “Tefsir Hadis ve Fıkıh Açısından Meseleye Bakış”

İnsanın fiziksel ve ruhsal yapısını bozan, maddi ve manevi zararlara uğramasına yol açan, ailesi ve çevresiyle sağlıklı ilişkiler kurmasına engel olan ve toplum düzenini tehdit eden bağımlılık geçmişten günümüze insanlığın en önemli problemlerinden biridir. Bilim insanları fiziksel ve ruhsal zararlara sebep olan bir maddeyi almaya devam eden, bırakma isteğine rağmen ondan kurtulamayan ve maddeyi alma isteğini durduramayan kişileri bağımlı olarak kabul etmektedir. Geçmişte bağımlı kimseler kötü insanlar olarak görülüp toplumdan dışlanırken bugün gelinen noktada bağımlılık bir sağlık problemi olarak görülmekte ve bağımlı kimselerin tıbbi tedavilerinin yapılarak topluma kazandırılmaları için çalışılmaktadır. Bununla birlikte fert ve toplumun sıhhatini koruma amacıyla önleyici tedbirler de almak gereklidir. Bu sebeple bağımlılık yapan maddelerin zararları hakkında insanların bilgilendirilip bu hastalığa yakalanmalarını önlemek için farkındalık oluşturulması önemlidir.

Devletimiz bağımlıkla mücadele eylem planı çerçevesinde bir dizi farkındalık oluşturma faaliyetleri düzenlemekte ve tedbirler almaktadır. Bağımlılığın zararları ve önlenmesi konusunda üniversitelere de büyük bir görev düşmektedir. Bu çerçevede FSMVÜ İslami İlimler Fakültesi olarak bizler de bağımlıkla mücadele eylem planı dâhilinde probleme İslami açıdan bakarak farkındalık oluşturmaya çalışacağız.

Bilindiği üzere İslami hükümler kişinin ruh ve beden sağlığı ile toplum düzeninin selametini sağlamayı gaye edinir. Bu çerçevede “zarûriyyât-ı hamse veya makâsıd-ı hamse” diye adlandırılan beş temel esasa önem verir. Bunlar dinin korunması, aklın korunması, neslin korunması, hayatın korunması ve malın korunmasıdır. İşte bu temel esasları tehdit eden problemlerden biri de bağımlılıktır. Bundan dolayı sorumluluk mevkiinde olan herkesin bağımlılık probleminin çözümüne katkı vermesi gerekmektedir. Bu panelde fakültemiz öğretim üyeleri de bağımlılıkla mücadele konusuna tefsir hadis ve fıkıh ilimleri açısından bakarak İslam Dini’nin insanlığı tehdit eden bu probleme getirdiği çözümleri sunacaktır.

CANLI YAYINI BURADAN TAKİP EDEBİLİRSİNİZ!

Etkinlik Türü : Panel
Konum : İslâmî İlimler Fakültesi Youtube Kanalı