“Hadis Karşıtlığının Arka Planı ve Kur’ân Sünnet Bütünlüğünün Önemi”

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi’nde (KMÜ) Karaman İl Müftülüğü, Karaman İlimYayma Cemiyeti ve KMÜ İlim Yayma Cemiyeti Öğrenci Topluluğu tarafından ‘Hadis Karşıtlığının Arka Planı ve Kur’an Sünnet Bütünlüğünün Önemi’ adlı konferans düzenlendi.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Öğretim Üyelerimizden Doç. Dr. Halil İbrahim Kutlay, Peygamber Efendimiz’in sözlerine karşı gelmenin eskiden beri var olduğunu ancak son yıllarda bu durumun daha sık dile getirilmeye başlandığını söyledi. Hadis karşıtlığındaki yaklaşımlar ve bu yaklaşımların sosyal medya üzerinden aktarımı hakkında açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Kutlay, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Sünnet-i Seniyye bize Peygamber Efendimiz’in emanetidir. Bizlere Veda Hutbesinde söylediği 'Size iki şey bıraktım; bunlara sımsıkı sarılırsanız asla delalete düşmezsiniz: Allah’ın kitabı ve sünnetim.' sözü bunun kanıtıdır. Allah Rasulü’nün sözlerini inkâr etmekle ilgili bugün yaşadığımız problem imansızlık temellidir. O yüzden insanlara niçin yaşadığını, niçin iman ettiğini öğretmeliyiz. Hadis karşıtlığının arka planında İslam karşıtlığı, şüphecilik, akılcılık, inkârcılık ve eleştirelcilik var. Kimsenin sizin beyin kodlarınızla oynamasına izin vermeyin. Biz ehl-i sünnet olmakla iftihar ediyoruz. Aldatan kendini aldatır.”

Kur’ân-ı Kerim tilaveti ile başlayan ikinci konferansta ise Doç. Dr. Kutlay, Kur’an ve Sünnet Bütünlüğü, İslam dünyasında tefsirin yeri, hadislerin yazımı, sünnetin hayatımız için önemi gibi konu başlıklarında bilgilendirmelerde bulundu.

Doç. Dr. Kutlay, Kur’ân ve Sünnet bütünlüğünü batıl mezheplerin bile kabul ettiğini vurgulayarak şunları söyledi: “Hiçbir akım Kur’ân ve Sünneti ayırmamıştır. Kur’ân’ı sünnetten koparmak cinayettir. Biz Kur’ân ve sünnet birlikteliğine inanıyoruz. Peygamber Efendimiz, bize Kur’ân’ı sevdirendir. Peygamberimiz canlı bir Kur’ân’dır. Kur’ân’ı sünnetten ayrı düşünemeyiz. Peygamber Efendimiz’in hadislerini ve yaptıklarını göz önünde bulundurmadan Kur’ân’ı anlayamayız. Kur’ân’ı anlamak için sünnete, sünneti anlamak için Kur’ân’a ihtiyacımız var."

Konferans, soruların yanıtlanması ve plaket takdimi ile sona erdi.