Nahivde Hadisle İstişhad Meselesi

Arap Dili gramerinde, gerek kelime ve cümlelerin doğru kullanımını gerekse dil kaidelerinin tespitini delillendirme ve ispatlama esnasında şahit gösterilen (istişhad edilen) kaynaklardan biri de hadis-i şeriflerdir.

İlk dönem dilcileri gramer kurallarının tespitinde neden Kur’ân ve eski Arap şiirine yer verdikleri kadar hadislere yer vermemişlerdir? Sonraki dönemlerde hadisle istişhad hususunda nahivcilerin tutumunda bir değişim oldu mu? Nahivde hadisle istişhada çokça yer veren tanınmış nahiv alimleri hangileridir? Hadisle istişhad konusunda nahiv alimlerinin farklı tutumlar sergilemiş olmaları ne anlama gelmektedir? Modern dönemde Mısır ve Suriye’deki Arap Dil Akademileri bu konuyu neden yeniden gündeme getirmişlerdir? İlk dönemlerden modern döneme kadar değişiklik arz eden bu farklı tutumlar karşısında hangi sonuçlara varmamız mümkündür?

Bu ve benzeri meseleleri, alanında uzman olan değerli hocalarımızla konuşacağız. Sizler de bu paneli internetten canlı olarak takip edebilir ve yazılı olarak sorularınızı yöneltebilirsiniz.

CANLI YAYINI BURADAN TAKİP EDEBİLİRSİNİZ.