Ahiret hayatı nedir? Kur’an-ı Kerim’de ahiret hayatı nasıl anlatılır?
Biz biliyor ve inanıyoruz ki; ahiret, bu dünyadan sonraki nihayetsiz âlemdir. Yüce Allah, içinde yaşadığımız bu dünyayı ve üzerinde olan bütün varlıkları geçici bir zaman için yaratmıştır. Bir gün gelecek, bu dünyadan ve üzerinde bulunanlardan hiç bir eser kalmayacaktır. Allah’ın takdir ettiği gün gelince, insanlarla beraber bütün canlı ve cansız varlıklar yok olacaktır. Bütün dağlar-taşlar, yerler-gökler parçalanacaklardır.
Böylece bu âlem bambaşka bir âlem olacaktır. Bu, kıyamettir. Bundan sonra yine Yüce Allah’ın takdir ettiği zaman gelince, bütün insanlar yeniden dirileceklerdir. İnsanların hepsi “Mahşer” denilen çok geniş ve düz bir sahada toplanmış olacaklar ve yeni bir hayat başlayacaktır. Bu yeni hayatın başlayacağı günden itibaren, bitmez ve tükenmez, sonu gelmez bir halde devam edecek olan âleme, ahiret âlemi denir. Buna inanmak da, Müslümanlıkta bir esastır.
Kıyametin kopması ve ahiretin meydana gelmesi, Kur’an’ın ayetleriyle, Peygamberin hadisleriyle ve ümmetin birliği ile sabittir. Diğer bütün peygamberler de kendi ümmetlerine bu gerçeği bildirmişlerdir. Onun için ahirete iman etmek büyük bir görevdir ve her din için önemli bir inançtır. (Ahirete İman, Ömer Nasuhi Bilmen, Büyük İslam İlmihali, 55 ve 56. Paragraflar.)
Ahiret yurdu tam bir hayat, ebedi hayattır. Mahiyeti ve ahiretteki durumlar, gaybe ait konulardan olduğu için gözlem ve deneylerle açıklanamaz. Bu konudaki tek bilgi kaynağı Kur’an-ı Kerim ve sahih hadislerdeki haberlerdir.
Her felsefede, her dinde bir ahiret fikri vardır. Fakat bunların çoğu delilsiz birtakım emellerden, ideallerden ibaret kalır. Nitekim geçmişte olduğu gibi günümüzde de kimi grupların, kendilerinden başkasına dünya ve ahirette hayat ve saadet hakkı tanımadıklarına, Kıyamet için yer ve zaman belirlediklerine şahit olunmaktadır.
Nitekim ahiret hayatıyla ilgili olarak günümüzdeki yaygın kimi yanlış inanışlara, Kur’an-ı Kerim’de işaret edilmektedir. (Mesela bkz. Bakara, 2/80-111)
Bu kargaşayı sona erdiren ve tamamlayan Kur’an-ı Kerim ve peygamberlerin sonuncusu Muhammed Mustafa (sav.)’dir. Ahiret hakkındaki iman ve kanaatlerin doğrulanması ancak son peygambere ve ona indirilen Kitap ve şeriata iman edilmekle mümkün olacaktır. Biz de bu çalışmada Yüce Allah’ın yardımıyla, Kur’an-ı Kerim’den kıyametin kopmasından başlayarak, tekrar dirilmenin gerçekleşeceği ve ahiret hayatının başlangıcı, haşir, neşir, hesap, mizan, sırat, cennet, cehennem başta olmak üzere ahiret hayatını tanımlayan ve keyfiyetinden haber veren başlıca ayetleri belirleyerek, bunların tefsirlerini yapmayı hedefledik.
Ana kaynak olarak “Celaleyn” ve “Hak Dini Kur’an Dili” tefsirlerini tavsiye ediyoruz.
Çalışmanın amacı, imanın şartlarından biri olan ahiret hayatına dair iman ve kanaatlerimize netlik kazandırmaktır.
Bu atölye çalışmalarından en iyi faydayı sağlamak için:
-Program süresince devam ve sebat edebilecek şahsi programlama metanete ve azmine-imkânına sahip olmak,
-Mealli Kur’an-ı Kerim bulundurmak,
-Tefsire meraklı olmak,
-İslami ilimlerle tanışıklığı olmak.
-Bu öneriler, İslami İlimler ya da diğer herhangi bir mesleğin hakkını vermek isteyenler için önerdiğimiz ön gereksinimlerdir. Katılım şartları değildir.
Etkinlik Türü : Atölye
Konum : ZOOM
Saat : 21:00-22:00
