Filistin ve Kudüs Davamız

Fakülte olarak düzenlediğimiz “Filistin ve Kudüs Davamız” isimli panel 27.10.2023, Cuma günü, saat, 14: 30’da fakülte konferans salonunda gerçekleştirildi. Panele akademik ve idari personelimizle birlikte öğrencilerimiz yoğun ilgi gösterdi.

Öğr. Gör. İsmail İpek’in Kur’an tilavetiyle başlayan programın açılış konuşmasını Fakülte Dekanımız Prof. Dr. Mustafa Altundağ yaptı. Altundağ, ayetler ışığında meseleye nasıl bakılması gerektiği üzerinde durdu. Öğr. Gör. Dr. Serkan Ünal moderatörlüğünde yapılan panelde, Öğr. Gör. Dr. Velid Hüseyni, Filistin ve Kudüs’ün Müslümanlar için öneminden bahsetti. Dr. Öğr. Üyesi Ali. M. Al-Omari, konuşmasında Filistin’deki direnişin boyutları ve önemine vurgu yaptı. Dr. Öğr. Üyesi Fatma Çetin’in Filistin’e yaptığı seyahatlerde edindiği izlenimlere dair konuşmasından sonra Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Özsaray, Osmanlı’nın Filistin ve Kudüs’e bakışını belgelere dayalı olarak ele aldı. Prof. Dr. Halil İbrahim Kutlay’ın kapanış konuşması ve duasıyla program sona erdi.

Yapılan konuşmalarda özetle, Filistin ve Kudüs meselesinin sadece Arap-İsrail veya Filistin-İsrail çatışmaları çerçevesinde ele alınıp değerlendirilmesi ve bu şekilde kamuoyu oluşturulmasının Ortadoğu’yu çıkarları doğrultusunda yönetmek isteyen küresel siyasi aktörlerin tezi olduğu, oysa Filistin ve Kudüs meselesinin genelde tüm dünyayı özelde ise İslam ülkelerini yakından ilgilendirdiğine dikkat çekildi. Özellikle bu meselenin İslam ülkelerinin güçlerini birleştirerek çözmeleri gereken bir mesele olduğu fikrine temas edilen konuşmalarda, Filistin ve Kudüs’ün bize İslam’ın bir emaneti olduğuna vurgu yapıldı. Bu sebeple Filistin ve Kudüs’ün Müslümanların davası olduğu bilincinden hareketle Filistin topraklarının işgalden kurtulması ve Filistin halkının özgür iradeleriyle yönetilecekleri bağımsız Filistin Devleti’nin kurulması bütün Müslümanların yılmadan usanmadan savundukları bir dava olmaya devam etmelidir görüşünde ittifak edildi.

Konuşmacılar tarafından İsrail’in Filistin’de katliam ve soykırım yaptığı belirtilip suçluların cezalandırılması, Gazze’deki çatışmaların bir an önce durdurulması, İsrail ve onu destekleyen hamilerinin protesto edilmesi, İsrail’e destek açıklamaları yapan firmaların mallarına boykot uygulanması ve acil insani yardımların Gazze’ye bir an önce iletilmesi talep edildi.