Mîzân Fıkhı Sempozyumu

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, İslam Alimleri Vakfı ve Dünya Müslüman Âlimler Birliği iş birliğiyle 21-22 Haziran 2025 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenen "Fıkhü’l-Mîzân" konulu uluslararası sempozyum, İslam dünyasından pek çok ilim, fikir ve akademi insanının iştirakiyle gerçekleştirildi.

“Daha Dengeli ve Müreffeh Bir Ümmete Doğru” temasıyla düzenlenen sempozyum, İslami ilimlerde "mîzân" kavramının yeniden ele alınması ve bu çerçevede fikrî, siyasî ve toplumsal alandaki denge arayışlarına metodolojik bir katkı sunmayı hedefledi.

Sempozyumun açılış konuşmasını gerçekleştiren Dünya Müslüman Âlimler Birliği Başkanı Prof. Dr. Ali Muhyiddin el-Karadâğî, Fıkhü’l-Mîzân’ın yalnızca teorik bir yaklaşım değil, aynı zamanda hayatın tüm alanlarını kuşatan bütüncül bir denge anlayışı olduğunu belirtti. El-Karadâğî, ümmetin maruz kaldığı fikir ayrılıklarının, dengesizliklerin ve medenî gerilemenin, şer'î mîzânların ihmal edilmesinden kaynaklandığını vurguladı.

Açılış konuşmalarında söz alan Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Abdurrahman Özdemir, böyle bir çalışmanın hem ilmî hem de ümmetin istikbâli açısından ne kadar önemli ve yerinde olduğunu vurgulamış; denge ve itidal anlayışının yeniden ihyası yolunda yapılan bu tür girişimlerin daha da yaygınlaşması gerektiğine işaret etmiştir.

Sempozyuma video mesaj gönderen Birlik Başkan Yardımcısı Şeyh Muhammed el-Hasan ed-Dedv, mîzân kavramının çağın ihtiyaçlarına uygun olarak yeniden yapılandırılmasının zorunluluğuna dikkat çekti.

Bir diğer Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İsam el-Beşîr ise, "Fıkhü’l-Mîzân"ın, nasların bütüncül ve kuşatıcı bir anlayışla yorumlanmasında önemli bir usûl aracı olduğunu belirterek, bu kavramın yeni fıkhî metodolojilerin inşasında öncü rol oynaması gerektiğini ifade etti.

Sempozyum Bilim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Muhammed Eymen el-Cemâl, etkinliğin, günümüzün değişen şartlarına uygun şekilde, şer’î hükümlerin yeniden ele alınmasına katkı sağlayacak bir ilmî zemin oluşturduğunu belirtti.

Bu kıymetli sempozyuma fakültemizden de güçlü bir katılım sağlanmıştır. Fakültemiz öğretim üyelerinden:
Prof. Dr. Ahmet Turan Arslan, Prof. Dr. Ammar el-Haşimi. Dr. Öğr. Üyesi Ali el-Ömeri, Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Hacer Kokmaz, Dr. Öğr. Üyesi Üveys Ateş, Dr. Öğr. Üyesi Serkan Ünal, Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Özsaray,  
araştırma görevlilerinden ise Nuran Öndeş ve Samed Başyeşil, bildirileri, oturum başkanlıkları ve hazırlık sürecindeki katkılarıyla sempozyuma ilmî anlamda değer katmışlardır.

İki gün süren sempozyumda şu başlıklar çerçevesinde oturumlar gerçekleştirildi:

  • İslamî Mîzân Mirası ve Teorik Temelleri

  • Çağdaş Dönemde Mîzânın Bozulma Sebepleri

  • Davet ve Fikir Alanında Mîzânın Rolü

  • Siyasal ve Sosyal Fıkıhta Mîzân Uygulamaları

  • Çağdaş Mîzân Modelleri ve Güncel Sorunlara Yaklaşımlar

Katılımcılar, sempozyumun ümmetin ilmi ve fikrî dirilişine katkı sağlamasını, denge ve vasatlık esasına dayalı yeni bir bilinç inşasına öncülük etmesini temenni ettiklerini ifade ettiler.